Lennokkien ja dronen lennätykseen uudet määräykset 1.2.2021 alkaen

11.1.2021

www.droneinfo.fi

Suomeen tulee voimaa uudet määräykset dronen ja lennokin lennätykseen 1.2.2021 alkaen

Tässä tietoja, miten lennätät lennokkia ja dronea jatkossa oikein. Mikäli tässä yhteenvedossa on virheitä, puutteita tai ristiriitaisuuksia www.droneinfo.fi -sivuilla olevan tiedon kanssa, on droneinfo.fi -sivuilla oleva sisältö määräävämpi.


Kaikkia koskevat ohjeet

Ihmisten päällä tai liian lähellä ei saa lennättää.

Ohjaajan pitää nähdä drone/lennokki koko ajan. Jos lennätetään FPV-laseilla, tulee lennättäjällä olla erillinen avustaja, joka näkee dronen/lennokin koko ajan.

Kaikkien ulkona yli 250g painavia droneja/lennokkeja lennättäjien ohjaajien tulee rekisteröityä www.droneinfo.fi nettisivuilla. Rekisteröityminen maksaa muutamia kymppejä vuodessa valitsemastasi rekisteröintiajasta riippuen.


Miten Seinäjoen lennokkikerhossa harrastetaan jatkossa?

Rekisteröitymisvelvoite koskee myös lennokkikerhossa harrastavia, mutta verkkotenttiä ei vaadita.

Lennokkikerhossa dronen tai lennokin lennättämiseen ei ole ikärajoja. Alle 18-vuotiaille määritetään lennokkikerhossa opettaja, joka ohjaa alle 18-vuotiaan lennätystoimintaa.

Dronen tai lennokin lennätys kerhotoiminnassa ei tarvitse rajoittua Kurjennevan lennokkikentälle, kun lennätystoiminnassa noudatetaan kerhon antamia turvallisen lennätyksen ohjeita.

Dronen tai lennokin lennätyskorkeus on maksimissaan 150m.

Kurjennevan lennokkikentällä voidaan lennättää jopa 500m korkeudelle saakka. Lennokkikentän parkkipaikan, kenttäkoppien tai varikon päällä ei saa lennättää.


Jos et kuulu lennokkikerhoon, olet ns. avoimen luokan harrastaja

Avoimessa luokassa harrastavan, ulkotiloissa yli 250g painavaa ja/tai kamerallista dronea tai lennokkia lennättävän lennättäjän tulee rekisteröityä www.droneinfo.fi -sivuilla droneoperaattoriksi.

Lennättäjän alaikäraja 12 vuotta, mutta alle 12-vuotias voi lennättää yli 16-vuotiaan valvonnassa, kun yli 16-vuotias valvoja on suorittanut verkkotentin www.droneinfo.fi -sivuilla.

Jos drone tai lennokki painaa yli 500g, niin vaaditaan em. rekisteröinti ja sen lisäksi verkkotentti www.droneinfo.fi -sivuilla.

Dronen tai lennokin lennätyskorkeuden yläraja on aina 120m.